White papers, tech info en handleidingen
posted by admin on April 06, 2023 16:03 as Algemeen

Sinds november 2022 zijn we hard aan het werk om een waardige opvolger van de huidige "BARRACUDA" te realiseren. We hebben ons daarbij vooral gericht op de onderliggende techniek van ons ERP-systeem, die deels afhankelijk is van zogenaamde "third-party vendors", oftewel: externe softwareleveranciers van componenten die in onze software worden verwerkt. Maar ook nieuwe functionaliteit doet zijn intrede, en daar gaan we in volgende blogs dieper op in.

 

Om Tradium meer toekomstbestendig te maken zijn we de afhankelijkheid van deze leveranciers aan het afbouwen. Hoe? Door zelf nieuwe (en verbeterde) componenten te ontwerpen die hierdoor beter aansluiten. Hierdoor wordt Tradium "leaner-n-meaner" en dat vertaalt zich in een sneller en meer responsieve interface van het Windows programma.

 

Elk Windows-programma is afhankelijk van componenten die in het besturingssysteem voorhanden zijn. Die zijn verdeeld in programmabibliotheken (.dll) en interfaces (.ocx). Naast deze standaard componenten werken veel programma's met de hierboven genoemde "third-party" componenten en ook eigen ontwikkelde componenten. Ook Tradium draait al decennia op deze in-house ontwikkelde onderdelen. Deze zijn in de afgelopen jaren steeds meer uitgebreid.  Dat betekende ook dat we bij de ontwikkeling van de software dus niet met één programma bezig waren, maar met 3, 4 of meer componenten tegelijk, die onderling goed op elkaar moeten aansluiten.

 

Het samenbrengen van deze componenten tot een werkend programma noemen we het maken van een "build". Hiervoor gebruiken we speciale software. Best grappig: met de ene software maak je de andere software. Deze buildingtools hebben wel een nadeel: ze beperken het maximale geheugen van de onderdelen. We moesten daarom steeds meer onderdelen onderbrengen in steeds meer aparte componenten om zo de grootte van het hoofdprogramma te beperken. En dat bracht weer een ander nadeel: namelijk dat, wanneer een component wordt bijgewerkt, je dan ook een nieuw hoofdprogramma moet bouwen, waarbij je ook niet meer terug kan schakelen naar een vorige versie. Tot nu dan...

 

Want enkele weken geleden heeft ons team de handen ineengeslagen en hebben we onze eigen software-builder ontworpen en na enkele succesvolle testen in gebruik genomen. Het gevolg: we kunnen nu 3x(!) sneller een release van Tradium compileren en gaan uittesten. Daarbij komt dat onze eigen buildingtool geen beperking oplegt aan de grootte van de componenten of het hoofdprogramma zelf. Klinkt goed, he?!

 

We zijn daarbij niet gestopt, maar verder gaan kijken hoe we die afhankelijkheid van componenten verder konden terugdringen. Hoe mooi zou het zijn als we onze eigen ontwikkelde programmabibliotheken en andere componenten bij het hoofdprogramma konden voegen? Het hoofdprogramma zou daardoor wel ineens een stuk groter worden, maar die geheugenbeperkingen hebben we niet meer, toch?  We hebben de stoute schoenen aangetrokken en in twee fasen (eerst de programmabibliotheek, daarna de interfaces) deze componenten weten te integreren in het hoofdprogramma. Vervolgens was het spannende moment aangebroken: een eerste release bouwen. En ja hoor! Gelukt! Het duurde nog geen 3 minuten om alle 580.000 regels programmacode om te zetten naar een volledig werkend Windows programma. De eerste Pre-releases draaien in ons testcenter zonder problemen en merkbaar soepeler en ook sneller! Tja, waar een nerd blij om kan zijn! Echt, he?!

 

Afijn, de Final Release van deze nieuwe "RHINO”-editie die de huidige "BARRACUDA”-editie gaat aflossen is een stuk dichterbij gekomen. We kunnen door het samenbrengen van alle componenten in één systeem voortaan sneller en beter testen, en ook bugs fixen. En het grote voordeel voor onze klanten? Nieuwe releases kunnen voortaan zonder ingewikkelde update-procedures worden geïnstalleerd en ook draaien naast bestaande versies! Zo kunnen applicatiebeheerders zelf uitgebreid een nieuwe versie testen en ook zelf bepalen wanneer deze in productie wordt genomen.

 

Fijne paasdagen!!

 

Tradium-Team: nerds rule!  😊

 

 






post reactie

uw naam*

email adres*

reacties*

code*
 






RSS

RECENTE POSTS


DOORZOEK DE BLOGS


ARCHIEF


CATEGORIEËN





       

TradiumTech.nl is voor de technische ondersteuning van Tradium Business Software, kijk op www.tradium.nl voor meer informatie.