De SQL Ontwerper


Deze ontwerper maakt van iedere gebruiker een SQL-programmeur! Iedereen kan zijn of haar vragen aan het systeem stellen en lijsten, rapportages etc. zelf samenstellen. Ook voorgeprogrammeerde query's kunnen worden bewerkt en uitgevoerd. Uiteraard heeft jouw systeembeheerder bepaalt in hoeverre jij van deze ontwerper gebruik mag maken en welke tabellen je uiteindelijk mag gebruiken in jouw query's.


Wanneer je de SQL Ontwerper opstart, dan zie je dat het venster in een drietal horizontale vlakken is verdeeld. Ook is een menubalk bovenin het venster aanwezig. Hieronder lees je nadere uitleg over de indeling:


Het bovenste gedeelte is een grafische interface. Je ziet hier tabellen verschijnen en koppelingen tussen de tabellen getekend worden naarmate de query wordt opgebouwd. Maar je kunt hier ook interactief een query maken door met de muis tabellen uit het rechter vak te slepen naar het middelste vlak, genaamd Main. Velden die je wenst weer te geven in de uitvoer kunt door deze simpelweg aan te vinken in de tabel toevoegen.


De lijst direct onderin het Main-vlak toont een overzicht van alle velden en criteria. Daar kun je ook sorteer-opties ingeven, groeperingen en dergelijke.


Links bovenin zie je de logische opbouw van de query. Alle objecten en expressies staan hier gesorteerd in een boomstructuur opgesomd.


Je kunt meerdere query's samenvoegen in een enkele uitvoer, deze zogenaamde JOIN-query's bouw je voortaan nog eenvoudiger door op het Q-vierkant te klikken (rechts bovenin het Main-venster) en een nieuwe subquery aan te maken.


Het onderste vlak is de eigenlijke query. Hier toets je zelf de query in, of bouw je de query op door gebruik te maken van de grafische interface of de selectie-methode onderaan het venster.


wanneer jij een query opbouwt vanuit de selectie-methode of de grafische interface, kan jij de query in dit vlak handmatig aanpassen. De grafische interface past zich automatisch aan als je de aanpassing voltooid heeft. Je kunt dus meerdere methodes door elkaar gebruiken.


De opdrachten die in dit hoofdstuk zijn opgenomen, gaan voor de eenvoud uit van enkel het werken met het onderste vlak. Je zult dan zien hoe het middelste vlak (de SQL-syntaxis) en het grafisch overzicht automatisch wordt opgebouwd.



De eerste stap: jouw eerste query maken


De kracht van TRADIUM, het is al vaker gemeld in deze handleiding, is de toepassing van een centrale machinekamer (database engine) in een gegevenspakhuis (datawarehouse). Op jouw computer op jouw werkplek draait weliswaar het TRADIUM computerprogramma, maar de verwerking van gegevens, waaronder het uitvoeren van vraagstukken (query’s), vindt uitsluitend plaats in de SQL Server.


Om het vraagstuk begrijpelijk te maken voor de server moet elke datarequest (verzoek om informatie) in de computertaal SQL worden uitgevoerd. SQL staat voor Structured Query Language, en zoals de naam al duidelijk maakt, moet de vraag dus gestructureerd worden uitgevoerd.


SQL is niet moeilijk. De taal reflecteert TRADIUM: eenvoudig en veelzijdig tegelijkertijd. In dit hoofdstuk ga je jouw eerste query ontwerpen. Kennis van de computertaal is niet nodig. Voor het toegankelijk maken van SQL heeft KeeminK Design een SQL Ontwerper ontwikkeld en gerealiseerd.


Telkens als je vanuit het menu Bestand de optie Nieuw selecteert, verschijnt de SQL Ontwerper in het hoofdvenster. Op de volgende bladzijden ziet en lees je hoe je stap voor stap een vraagstuk opstelt.


Opmerking: Het SQL Ontwerper subvenster is in deze voorbeelden voor de duidelijkheid gemaximaliseerd weergegeven in TRADIUM.



 

Opdracht: Start de TRADIUM applicatie op en log hierop in. Kies uit het menu Bestand de optie Nieuw SQL ontwerp. De SQL Ontwerper wordt opgestart. Vergroot of maximaliseer desgewenst het venster, zoals op het voorbeeld hierboven is weergegeven.




TradiumTech.nl is voor de technische ondersteuning van Tradium Business Software, kijk op www.tradium.nl voor meer informatie.