STAP 4: bepaal de uitvoer


We zijn nu beland bij de laatste stap voor het realiseren van onze eerste query. Je dient enkel nog te bepalen hoe je de gegevens wenst te ontvangen van de machinekamer in de centrale server.

Er zijn veel verschillende uitvoermogelijkheden:


1. Datalijst. Dit is een tabelweergave (vergelijkbaar met Microsoft Access™) waarin de rijen (records) en kolommen (velden) van de selectie worden getoond. Je kunt met de muis de kolombreedtes aanpassen, zoals je dat ook in Excel™ (en Access™) kunt bewerkstelligen.


2. Data-werkblad. Deze weergave is vergelijkbaar met de datalijst weergave. Het belangrijkste verschil is echter dat je in een datawerkblad de getoonde velden kunt aanpassen. Deze weergave is vooral handig als je een reeks van records wilt aanpassen.


3. Data-browser. Deze weergave is vergelijkbaar met de weergave van een applicatievenster. De velden in een record worden onder elkaar getoond. De inhoud van de velden kan worden bewerkt. Je bladert door de records met de standaard bladerfunctie in TRADIUM.


4. Document. Hier wordt de uitvoer geplaatst in een tekstvenster. De kolommen (velden) van de selectie worden gescheiden door een TAB en elke rij (record) begint op een nieuwe regel. Je kunt de tekst in dit subvenster bewerken, voornamelijk op dezelfde wijze zoals je dit ook doet in Microsoft Word. Je kunt ook gebruik maken van de knoppenbalk in TRADIUM. Tenslotte kan jij de tekst selecteren en plakken in een Word document of afdrukken.


5. Word-document. Het spreekt voor zich. jouw selectie wordt opgemaakt in Microsoft Word. Als dit programma nog niet is opgestart, wordt het vanzelf geactiveerd. Er wordt een nieuw document gemaakt en de gegevens worden compleet opmaakt ingevoegd in het nieuwe Word document. Je kunt vervolgens het document naar eigen believen verder bewerken. Deze keuze is vooral toepasselijk voor het maken van prijslijsten of het opstellen van specificaties van bijvoorbeeld jouw artikelen.


6. Excel-werkblad. Net als bij Microsoft Word™ worden jouw gegevens opgemaakt in een ander pakket, bij deze keuze namelijk in Microsoft Excel™. Indien niet actief, wordt Excel™ automatisch opgestart en wordt een nieuwe werkmap aangemaakt. In de spreadsheet worden jouw gegevens ingevoerd in de afzonderlijke cellen en wordt de celopmaak, inclusief breedte, automatisch ingesteld.


7. TRADIUM-werklad. Deze optie maakt net als de hierboven genoemde optie eveneens een werkblad aan, echter in een eenvoudige, doch snellere opmaak. Bedoeld voor snelle en eenvoudige lijstaanmaak.


8. Rapport. Deze keuze activeert een embedded control. De Videosoft DataReporter wordt gestart en jouw selectie kan jij opmaken met behulp van de muis. Je kunt ook gegevens groeperen, diverse berekeningen toevoegen en zelfs kleur en stijl bepalen van de teksten en tabellen. Deze keuze is vooral geschikt voor het maken van meer complexe en uitgebreid opgemaakte rapportages.


9. List Report Project. Hiermee start je de geavanceerde rapportage-module op waarmee je via een wizard een lijstweergave kunt opstellen. Met een Report Project kan jij uitgebreide bewerkingen en filters ontwerpen. De mogelijkheden van een Report Project zijn nagenoeg onbeperkt. Gebruik van de in de Report Project ingebouwde handleiding wordt sterk aanbevolen!


10. Label Report Project. Als het hierboven genoemde List Report Project maar dan bedoeld om labels en etiketten te ontwerpen.


11. Card Report Project. Als het hierboven genoemde Label Report Project maar dan bedoeld om kaartjes te ontwerpen.


12. Basic Macro. wanneer jij een query met deze optie uitvoert, wordt de Basic Script Editor gestart. Vervolgens wordt een voorbeeld-macro gegenereert op basis van deze query. Vervolgens kan jij de macro verder bewerken en opslaan. Deze optie is bedoeld om de basis-opzet van een nieuwe macro te vereenvoudigen.


13. Label-wizard. Hiermee kan jij de uitvoer van een query in een volledig opgemaakt etiket realiseren. Er wordt een wizard gestart waarmee je in enkele stappen het gewenste etiket heeft gemaakt. Alle bekende Herma en Avery etiketten zijn standaard opgenomen in de wizard, en Je kunt ook zelf andere etiketformaten hieraan toevoegen.


14. Exporteren naar.... De uitvoer van de query wordt rechtstreeks naar een bestand geëxporteerd. Het tekstbestand is als volgt opgemaakt:

- elk veld in een rij is gescheiden van het volgende veld met een tab-teken,

- elke rij begint op een nieuwe regel.

Deze tab-gescheiden bestanden worden zeer snel aangemaakt en zijn in diverse software-pakketten eenvoudig te importeren.


 

Opdracht. Klik op het dropdown-link Uitvoer. Het staat bovenin het applicatievenster. Selecteer de uitvoeroptie TRADIUM-werkblad.


In de volgende stap wordt de query getest en uitgevoerd. Ook kan de query worden bewaard voor hergebruik.

TradiumTech.nl is voor de technische ondersteuning van Tradium Business Software, kijk op www.tradium.nl voor meer informatie.