Kenmerken:

Rechtstreeks op te slaan vanuit de SQL Ontwerper

JA

Te bewerken vanuit de SQL Ontwerper

NEE *

Query rechtstreeks uit te voeren via hoofdmenu Bestand/Openen

JA

* wel te bewerken vanuit het werkblad zelf via knop linksboven in de hoek

 

 

Data werkbladen zijn nagenoeg identiek aan datalijsten. Het zijn tabelweergaven van een uitgevoerde query. Alle velden staan horizontaal in een lijst; alle records staan als regels onder elkaar uitgelijnd.

 

Het verschil tussen een datalijst en een data werkblad is dat een data werkblad gegevens toont die jij real-time kunt bewerken. Dus, wanneer jij gegevens in de lijst aanpast, verwijdert of toevoegt, worden deze wijzigingen direct opgeslagen in de onderliggende tabel(len).

 

Waarschuwing: Alle gegevens die jij in een datawerkblad wijzigt worden onmiddellijk verwerkt in de database. Pas daarom goed op met het aanpassen van gegevens!

 

Het kan voorkomen dat jouw systeembeheerder aan jou beperkte rechten heeft verstrekt voor bepaalde tabellen. Ook is het mogelijk dat je geen toegang heeft tot sommige tabellen. Informeer bij jouw systeembeheerder als je problemen heeft met het verwerken van wijzigingen in een of meerdere tabellen.

 

Bladerfunctie

Onderin de lijstweergave is een regelteller. Je kunt hiermee bladeren door de lijst. wanneer jij de pijltjes aanklikt bladert u door de regels van de lijst. Je kunt ook rechtstreeks naar een regel gaan door de rijnummer in te toetsen en de invoer met [Enter] af te sluiten.

 

Zoekfunctie

Via het hoofdmenu Bewerken/Zoeken of via de sneltoets [CTRL+F3] kan jij zoeken in de gewenste kolom. Met de [F3]-toets kan jij de vorige zoekbewerking herhalen.

 

Sorteerfunctie

Door te klikken op de titel van een kolom kan jij de lijst op de inhoud van de betreffende kolom sorteren. De sortering is standaard oplopend. Door nogmaals op dezelfde kolom te klikken wordt de sortering aflopend.

 

Kolombreedte

Je kunt de breedte van iedere kolom aanpassen door met de muis op de kolomscheiding in de titelbalk te klikken en vervolgens de verticale lijn te verslepen. Houdt hierbij de muis ingedrukt.

 

Automatische kolombreedte

wanneer jij de gehele inhoud van een kolom wilt weergeven, dubbelklik dan met de muis op de kolomscheiding in de titelbalk. De kolombreedte wordt automatisch aangepast aan de langste tekst  die voorkomt in de betreffende kolom van de lijstweergave. De kolom wordt hiermee automatisch zowel verbreed als ook versmald.

 

Kolomvolgorde

Je kunt de volgorde van de kolommen aanpassen door met de muis de titel van een kolom naar links of rechts te verslepen. Rode pijlen geven aan waar de kolom wordt tussengevoegd.

 

Gegevens groeperen

Door met de muis de titel van een kolom te verslepen naar het donkergrijze vlak daarboven, worden de gegevens in de tabel gegroepeerd op die kolom. Je kunt meerdere kolommen verslepen naar dit vlak, zodat er ook subgroepen kunnen worden gemaakt. Met dezelfde muis kan jij de volgorde van de groepering veranderen. De regels in de groepen worden automatisch voorzien van subtotalen. Je kunt een eenmaal gegroepeerd overzicht ook afdrukken, hierbij blijven de subtotalen intact op de afdruk.

 

 

Opdracht. Kies uit de uitvoermogelijkheden Data-werkblad en klik op Test Query en vervolgens op Start Query. Kies ‘Nee’ op de vraag om de uitvoerquery op te slaan.

 

Data werkblad query bewerken

Mits jouw gebruikersrechten hiertoe reiken, kan jij de onderliggende query van een datawerkblad wijzigen. In de linker bovenhoek van het werkblad is een knop met een SQL-pictogram. Door hierop te klikken verschijnt een aangepast SQL-Ontwerper venster waarin u de query kunt wijzigen en weer opnieuw kunt uitvoeren.

 

Meerdere werkbladen weergeven en koppelen

Rechtsonder in de hoek is een link-filter knop. Hiermee kan je een een koppeling maken met een nieuw te maken werkblad en zo een reeks gekoppeld werkbladen maken waarvan de inhoud automatisch wijzigt aan de hand van selecties in een van deze gekoppelde werkbladen. Voor meer uitleg over de meervoudige data werkblad queries, klik hier.

 

Geavanceerde opmaak

De opmaak van de tekst in het data-werkblad wordt door TRADIUM automatisch uitgevoerd. Indien opmaakcodes in de uitvoer van de query staan, worden deze verwerkt. Hiermee wordt een geavanceerde opmaak gerealiseerd, net als bij de geavanceerde opmaak in datalijsten en Excel werkbladen.

 

Ballonteksten worden ook ondersteund. De inhoud en opmaak wordt bepaald door de data-uitvoer. Ook snelkoppelingen in de ballonnen zijn mogelijk.

TradiumTech.nl is voor de technische ondersteuning van Tradium Business Software, kijk op www.tradium.nl voor meer informatie.