Bestellen en leveren


Het tabblad Bestellen en leveren heeft betrekking op logistieke en financiële kenmerken en voorwaarden bij de leverancier.

 


Hieronder treft u een beschrijving aan van de velden en de functies die hieraan zijn verbonden.


Het tabblad is onderverdeeld in een aantal vlakken die hieronder nader beschreven worden.


Validatie inkoopnota's

Wanneer inkoopfacturen van een leverancier dienen te worden gecontroleerd en te worden geaccordeerd, dan selecteer je hier 1 of meerdere gebruikers die hiervoor verantwoordelijk zijn. Als minimaal 1 gebruiker is geselecteerd, is de accordering verplicht. Dit houdt in dat een gescande inkoopfactuur niet eerder verwerkt kan worden in het dagboek totdat de validatie is uitgevoerd.


Specificaties dagboek 'INK'

Om de verwerking in het dagboek 'INK' (inkopen) te vereenvoudigen, kan jij hier de grootboekrekeningen instellen of wijzigen die tijdens de verwerking worden gebruikt:

Kostenrekening

Dit is de standaard tegenrekening (grootboeknummer) waarop de inkoopfactuur dient te worden geboekt.

Bij bijvoorbeeld goederenlevering zal dit 3000 - Voorraad kunnen zijn.

Betalingskorting

Sommige leveranciers hanteren een betalingskorting bij snelle betalingen. als je deze betalingskorting wilt toepassen tijdens het inboeken, voert u hier het percentage van de betalingskorting in. Deze korting wordt tijdens de verwerking in het dagboek afgetrokken van het factuurbedrag. Alleen het nettofactuurbedrag wordt ingeboekt.

Kredietbeperking

Wanneer jouw leverancier aan jou een kredietbeperking oplegt, mag u deze kredietbeperking inhouden mits u tijdig de factuur betaalt. Als je de kredietbeperking wilt aftrekken van de inkoopfactuur, voert u hier het percentage van de opgelegde kredietbeperking in. Tijdens de verwerking in het dagboek wordt deze heffing afgetrokken van het factuurbedrag. Alleen het nettofactuurbedrag wordt ingeboekt, dus zonder de kredietbeperking.

De BTW over de kredietbeperking wordt overigens niet in mindering gebracht. Dat is wettelijk verboden. Bovendien kan jij de BTW verrekenen via de BTW Aangifte.

BTW Tariefcode

Hier voert u de BTW-code in die van toepassing is voor deze leverancier. De hieraan gekoppelde percentage en grootboekrekeningnummer worden gebruikt voor de tegenboeking in het dagboek.

Voor meer informatie over BTW-koppelingen, klik hier.

Is transporteur

Indien de leverancier een transportbedrijf is waarvan jij declaraties ontvangt voor ontvangen of verzonden goederen, markeert u dit vak. wanneer jij namelijk inkoopfacturen gaat inboeken, zal in het snelboek-dialoogvenster de mogelijkheid zijn om de inkoopfactuur genoemde transportbonnen te koppelen aan de in TRADIUM geregistreerde lever- en verzendbonnen. Hierbij worden de transportkosten naar ratio van goederenwaarde van de bonnen verdeeld, tenzij is aangegeven dat de ratio moet worden bepaald a.h.v. het totaalgewicht van de bonnen. Deze kostenverdeling wordt onder meer gebruikt voor nacalculaties bij projecten en voor netto-marge bepalingen van verkooporders.

Via RoutePlanning

Indien gemarkeerd en mits de optie Is Transporteur ook is gemarkeerd, wordt de leverancier als transportmiddel aangemerkt voor gebruik in de RoutePlanning applicatie. Er wordt dan een entry aan het wagenpark toegevoegd met de code en bedrijfsnaam van de transporteur.

Transportrekening

Hier specificeert u de grootboekrekening waarop de transportkosten moeten worden tegengeboekt. Dit is een extra tegenrekeningspecificatie die optioneel is. Bij transporteurs gebruikt u de Kostenrekening om de tegenboeking te doen. Bij standaard leveranciers waarbij separaat transportkosten op de inkoopfactuur worden gespecificeerd wordt de Transportrekening gebruikt om deze kosten apart tegen te boeken.

Overige kosten

Optioneel. Hier specificeert u de grootboekrekening waarop eventuele factuurkosten op worden geboekt die bij de controle van inkoopfacturen met leveranciersbonnen worden opgegeven. De omschrijving van deze kosten worden bij het verwerken van inkoopfacturen samen met de hier ingevulde kostenrekening automatisch ingevuld in het mutatiekladblok.

Indien geen rekeningnummer is ingevuld, zal automatisch de standaard Kostenrekening worden gehanteerd, indien er sprake is bij factuurkosten.

Is commissionair

Indien de leverancier als tussenpersoon optreedt voor andere leveranciers, markeert u dit vak. Bij de verwerking van inkooporders kan een tussenpersoon worden geselecteerd. Bij bestellingen via een commissionair worden de goederen gefactureerd via de commissionair. De levering vindt plaats door de leverancier zelf.


Kostencalculaties tbv import

De kosten voor het invoeren van goederen kunnen per leveranciers verschillend zijn. Deze kosten kunnen bovendien gerelateerd zijn aan het gewicht en/of volume van de artikelenen die door de betreffende leverancier worden geleverd. Hier kunnen de kosten per gewicht-eenheid (standaard: kilogram) en per volume-eenheid (standaard: kubieke meter) worden ingevoerd. Deze ingevoerde kosten worden gebruikt voor automatische calculaties bij goederenontvangst.

 

Administratieve hoofdvestiging

De invoering van een hoofdvestiging wordt gedaan als er sprake is van meerdere zelfstandige vestigingen, met eigen contactpersonen, inkooporders en misschien zelfs eigen kortingcondities, maar waarbij de inkoopfacturen dienen te worden ingeboekt onder een gezamenlijke administratieve eenheid. Deze administratieve eenheid dient eerst te zijn ingevoerd als leverancier in TRADIUM, waarna deze hier kan worden geselecteerd.

 

Bestelfrequenties per jaar

Met de bestelfrequentie geeft u aan hoe vaak per jaar artikelen besteld moeten worden bij deze leverancier. >>meer

 

Schema voor besteladviezen instellen

Naast een eventuele bestelfrequentie waarmee je bepaalt hoevaak u een bestelling zult plaatsen in een jaar, kan jij met een bestelschema bepalen wanneer jij een besteladvies wilt genereren. >>meer

 

Valutadata-code

Voor het gebruik van betaalschema's die gekoppeld zijn aan leverperiode's kan jij hier de betreffende valutadatareeks instellen. >>meer

 

Kortingscondities bewerken

Bij sommige leveranciers worden, naast de import van artikelgegevens in de InstalBase tabel, ook kortingscondities geïmporteerd. Dit zijn dan meestal complexe kortingsberekeningen, zoal HGS-structuren. Deze geïmporteerde condities kunnen hier worden bekeken en ook bijgewerkt. Er verschijnt een data-werkblad waarin de aanpassingen kunnen worden doorgevoerd. Bij een volgende importbewerking van de artikelgegevens worden de gewijzigde condities doorgevoerd op de inkoopprijzen.

TradiumTech.nl is voor de technische ondersteuning van Tradium Business Software, kijk op www.tradium.nl voor meer informatie.